DogajaKoledar dogodkovNoviceTekmovanja

18. evropsko tekmovanje v gozdarskih veščinah na Švedskem

Letošnje tekmovanje v gozdarskih veščinah za dijake in študente je gostila šola iz Svenljunge na Švedskem. Ni tako blizu in pot predstavlja kar velik zalogaj. Zaradi poti in logistike, smo že prej pripravili strategijo na dolgo pot. Najprej sta krenila Janez in Žiga in čakalo ju je dolgih 2000km asfalta. Ostali smo bolj »na komot« krenili dva dni kasneje z letalom. Srečali smo se ravno za čas kosila v Svenljungi.

Po nastanitvi je sledil hiter aklimatizacijski trening, saj so tamkajšnji gozdovi nekoliko drugačni kot naši. Trenerji in vodje ekip smo imeli nato še večerni sestanek glede poteka tekmovanja. Švedi so ubrali zanimivo razporeditev ekip in na prvo oko zelo zapleteno časovnico. Ko pa smo videli kako gre, se je ta kombinacija izkazala za izredno uspešno. Seznanili smo se tudi z mesti, kjer sva bila s Tomažem določena kot mednarodna sodnika.

Jutro je poleg obilnega zajtrka prineslo tudi lepo vreme. Kot nalašč za gozdni poligon. Čeprav je na prvi pogled gozd na Švedskem dokaj monoton, so pripravili zanimiv in zahteven poligon. Po koncu smo videli, da nam poligon ni ravno najbolje uspel. Predvsem ekipa fantov je imela nekaj težav, ki so žal odnesle prepotrebne točke za vrhunska mesta. Ampak dirka je dirka in potrebno je bilo dvigniti glave, se umiriti in pripraviti na tehnične discipline. Tudi pri dekletih je seštevek točk pokazal rezultat, katerega nismo znali ovrednotiti, saj so dekleta kot ekipa prvič tekmovale v gozdnem poligonu.

Sledilo je zanimivo popoldne z raznoraznimi dejavnostmi in sejmom, hkrati pa je bil tudi pregled žag, kot zadnja postaja pred tehničnimi disciplinami.

Jutro je bilo hladno in deževno, nič kaj prijazno. Po nekaj težavah zaradi postavitev na poligonu smo uspešno začeli tekmovanje v tehničnih disciplinah. Zanimiva je bila izkušnja z otvoritvijo, saj so jo pripravili kar v daljši pavzi med disciplinami.  Mokro in hladno vreme ni obetalo vrhunskih rezultatov. Tekma se je odvijala tekoče, tekmovalci in tekmovalke pa so se mučili v zahtevnih pogojih tekmovanja. Tudi to je sestavni del tekem.

Celodnevno namakanje v dežju je prekinil dosti lep večer, ko se je zjasnilo in pričeli smo z mednarodnim večerom. Naša stojnica je bila predstavljala sok vipavske breskve, orehovo potico in medvedovo salamo. Da smo bili še bolj oblegani kot ponavadi, sta poskrbela Domen in Žiga, ki sta s harmoniko naredila vrhunsko vzdušje. Sproščen večer je pomagal k razbremenitvi glave pred tretjim tekmovalnim dnem.

Sončno jutro je poskrbelo za bolj sproščen prihod na tekmovališče. Poznalo se je tudi na rezultatih. Tekmovanje je potekalo tekoče, brez zastojev in z dobrimi dosežki. Kalkuliranje o rezultatih je bilo zahtevno, saj nihče ni vedel prav dobro, kakšne so razlike med tekmovalnima dnevoma. Ob zaključku smo imeli čas samo za kontrolo in organizacijo prevoza na »svečano večerjo«.

Večerja je bila sestavni del zaključka tekmovanja. Sledila je razglasitev tekmovanja. Pripravljena je bila zelo enostavno, brez velikega pompa … Ker nismo imeli predstave, kaj smo lahko dosegli, je bilo čakanje na rezultate dokaj živčno.

No potem se je pričelo z lomljenjem jezika pri izgovorjavi in pravilno izrečena Slovenija je prvič dvignila našo klop. Patrik je dosegel tretje mesto v preciznem rezu. Potem spet čakanje. Ko se je drugič oglasilo ime naše države, smo bili še bolj veseli, Ines je postala Evropska prvakinja. Na vrsto so prišle razglasitve ekip. Tukaj so se zelo dobro izkazala naša dekleta. Dosegle so tretje mesto v gozdnem poligonu, tretje mesto v tehničnih disciplinah in skupno tretje mesto. Da se miza ne bi preveč nagnila v stran deklet, so fantje poskrbeli s kompletom pokalov za tretje mesto v tehničnih disciplinah.

Sledilo je splošno rajanje ob dobrih dosežkih, pri katerem sta Domen in Žiga zopet poskrbela za vrhunsko predstavitev naše šole in Slovenije, saj sta med pavzo in ob koncu nastopa uradne glasbene skupine s svojima harmonikama priredila odličen koncert. Veseli ritmi so dvignili vse dijake in dijakinje in videli smo kar nekaj zanimivih koreografij raznoraznih plesov. Vse lepo mine in tako je prišla tudi noč in spanje.

Turobno jutro se je zaključilo s poslavljanjem. Tokrat pa sva po poti domov asfalt gladila jaz in Tomaž.

 

Gregor Češarek