Koledar dogodkovNovice

Alpe-Adria: gozdna olimpijada za dijake gozdarskih šol

Alpe-Adria je tekmovanje, ki je namenjeno preskušanju natančnosti in varnosti pri rokovanju z motorno žago. SGLŠ Postojna na gozdni olimpijadi sodeluje že od samega začetka pred desetimi leti. Letos je bila tekma jubilejna in posebna, imela je največ tekmovalcev in tekmovalk, kar 106, kar je dvignilo tudi konkurenčnost za najvišja mesta. Posebnost je bila tudi širša mednarodna udeležba, saj je sodelovalo 21 šol iz 6 držav (Avstrija, Italija, Slovenija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina in Češka). Gostiteljica je bila Italija. Tekmovanje je potekalo v mestu Feltre, ki je središče Bellunskih Dolomitov, katere pa smo videli le zadnji dan.

Iz Postojne smo štartali v dežju in ta nas je pral celo pot in še cel prvi dan tekmovanja. Namestili smo se v udobnem hotelu – lepo izdelana stara propadajoča bajta. Namig za vsebino starih podrtij …

Zjutraj smo začeli s ceremonijo kot se spodobi. Kot je za olimpijado v navadi, je tudi gozdarska imela ogenj in to iz okoliških drv.

Tekmovanje smo začeli v dežju in lužah. Led (oziroma luže) je prebil Miha. To mu je šlo tako dobro od rok, da je bil na koncu četrti. Male napakice, ki so ga ločile do skupnih stopničk bo do naslednjič dosledno opravil. Sledil mu je Erik, ki pa je imel nekaj slabši dan, ampak s treningom bo šlo na bolje. Na koncu mu je zneslo za 28. Mesto, kar je v omenjeni konkurenci še vedno lep rezultat. Vid je začel kot tretji iz naše skupine. Če ne bi bilo tako lepih gozdark naokrog, bi se morda bolje zbral in naredil kako napakico manj, ampak vseeno si je zaslužil poštene čestitke, biti 14. tudi ni slabo. Za živčen konec je poskrbel Manuel, kateri je opravil vrhunsko menjavo verige, pa tako močno udaril po urinem gumbu »stop«, da je veriga padla z mize in tako ostal brez odlične uvrstitve. Je pa kasneje nekaj dodal, pri preciznem rezu dosegel tretje mesto in na koncu bil 13.

Za posladek tekme je sledilo kleščenje najboljših 12 tekmovalcev. Vreme je bilo lepo, za nas še lepše, saj je Miha dobil priložnost kleščenja. Kot se za pravega gozdarja spodobi, je sotekmovalcem pokazal kaj je hitrost. Napovedovalec ga je komaj napovedal, ko je bil Miha že na koncu hloda. Ja ura je kazala prav. Oklestil je skoraj dve veji na sekundo. Ker je bil trening kleščenja šele na začetku, je žal napravil tri napakice in tako namesto z močnim naskokom prvega mesta pristal na tretji stopnički.

Po seštevku vsega skupaj so sodniki ugotovili, da je ekipa SGLŠ Postojna dosegla skupno 4. mesto. Za tiste, ki nimate predstave kaj to pomeni – od stopničk smo bili oddaljeni za 3 mm ali pa 3 sekunde. Ja, ti milimetri se dolgotrajno vnesejo v spomin tekmovalcem.

Na poti domov nas je pozdravila še lepa panorama Dolomitov, ki je zaokrožila vrhunsko predstavo naših dijakov v Italiji.

Gregor Češarek, učitelj gozdarstva