DogajaKoledar dogodkovNovice

Delavnice ob svetovnem dnevu oživljanja

Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga obeležujemo 16. oktobra, je ekipa prve pomoči SGLŠ Postojna za dijake izvedla delavnice o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenj zaradi srčnega zastoja. Da je strah pred izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja odveč so na delavnici pokazali člani šolske ekipe prve pomoči: Kliment Cej, Tilen Gerželj in Primož Vižin, ki so v družbi mentorja in učitelja zdravstva Dragana Babudra predstavili enostavne korake, s katerimi lahko vsi pomagamo.

Letos smo v šoli prvič formirali ekipo prve pomoči, ki jo sestavljajo dijaki vseh letnikov in obeh zdravstvenih smeri. Najbolj vešči dijaki v novembru pričenjajo izobraževanje za člane ekipe. Gre za dolgo, kompleksno in težko urjenje. Dijaki in dijakinje iz postojnske in pivške občine naj bi tudi postali redni sestav članskih ekip prve pomoči OZRK Postojna -Pivka. Za varno prihodnost se nam torej ni treba bati.


5 dejstev o srčnem zastoju in pomenu takojšnjega oživljanja (povzeto po slors.szum.si):

  • Nenaden srčni zastoj je eden izmed vodilnih vzrokov smrti v razvitih državah, tudi v Sloveniji: v Evropi vsako leto doživi srčni zastoj med 350.000 in 400.000 ljudi, v Sloveniji okoli 1600 (oz. 4-je dnevno).
  • Takojšen začetek temeljnih postopkov oživljanja s strani očividcev lahko celo do štirikrat poveča število preživelihpo srčnem zastoju.
  • Defibrilacija v času 3-5 minut po kolapsu lahko poveča delež preživelih na 50-70 %.
  • Znanje oživljanja v laični javnosti v Sloveniji je zelo slabo. Glede na zadnje podatke je odstotek laikov, ki pričnejo oživaljati na terenu, v Sloveniji blizu 30 %, medtem ko v bolj ozaveščenih delih Evrope prične oživljati 50–70 % laikov.
  • Verjetnost, da oseba, ki je v srčnem zastoju, preživi, se vsako minuto, ko očividec ne oživlja, zmanjša za 10 %. Očividec, ki izvaja temeljne postopke oživljanja 3 do 4-krat poveča verjetnost preživetja.