Koledar dogodkovNovice

Ekskurzija na Češko

Kot nam je prišlo na šoli v navado, smo tudi letos dijake tretjega letnika smeri gozdar in gozdarski tehnik odpeljali na ogled gozdarstva na Češkem. Spoznavanje Sveta marsikdaj prav pride, če ne drugega se lahko vsaj pohvališ, da ti je uspela celonočna avtobusna vožnja brez preležanin. No nekaj manj udobja na avtobusu je vseeno bolje kot višja številka na položnici. Šoferja avtobusa sta nas varno peljala novim dogodivščinam naproti, da pa je bila noč na avtobusu krajša, so poskrbeli dijaki z raznoraznimi zgodbicami …

Na Češkem nas je pričakal lep dan in malo manj lep obvoz. Zaradi del na cesti, smo naredili nekaj kilometrov več, ampak vseeno prispeli na cilj v pravem času. Prihod v mesto Milin je pomenil odrešitev za hrbet, noge in želodce. Pa mehur tudi.

Prva ekskurzijska točka je bil v bistvu cel dan. Vodič Martin, zaposlen v »Češke vojenske lesy a statky« nam je pripravil zanimiv program. Ogledali smo si večje območje gozdov, ki je bilo nekoč vojaški poligon. Od letos naprej spada pod režim zavarovanega območja, kjer gospodarijo z gozdom, divjadjo, ribami, vodo in se ukvarjajo tudi z turizmom. Obisk območja je omogočen v spremstvu ali prosto, vendar je potrebno upoštevati ožja zaprta območja (nekatere granate od vaj niso počile …), pa tudi čas obiska. Za nas so bili zanimivi ribniki za krape, kjer vsako leto spitajo 40 – 50 ton krapov, ki jih nato prodajo na tržnicah ali v trgovinah. Pri njih je krap cenjena riba in ga znajo pripraviti zelo okusnega.  Ogledali smo si tudi strojno sečnjo in spravilo, pa zadrževalnike pitne vode, zasmrečene sestoje in tudi naravne bukove sestoje. Da nismo omagali, so nam postregli z odličnim golažem in pivom (0,2% alk.). Tako so dijaki spoznali značilno kosilo. Za bolj strojniško usmerjene smo v ogled uvrstili še peskokop (vzdržujejo prek 120 km gozdnih cest), za lovce pa »zimske gatre«. Na območju ohranjajo navado zaprtega zimovališča za jelenjad, kar pa ima tudi posledice močnega objedanja  znotraj in v bližini zimovališča.

Sledila je močna večerja po »srednjeevropskem« okusu in res dobre vzmetnice so poskrbele za odličen spanec (kar je najbolj pogrešal hrbet).

Po močnem zajtrku in švoh kavi smo se odpravili proti Pragi. Za marsikaterega dijaka je bil obisk fascinanten. Praga je pač veliko mesto in ima svoje znamenitosti. Ogledali smo si najpomembnejše (Hradčani, Karlov most …) in nato krenili proti dvorcu Konopište. Tu smo naleteli na težavo pri vodenju, saj je bilo vodenje prek predvajalnika, kar ni najbolj posrečena zadeva. Bomo drugič popravili. Vseeno pa je bil zanimiv ogled notranjosti, kjer je izredna zbirka orožja in tudi trofej rodbine Habsburške. Okrog dvorca je skopan obrambni jarek, kjer kraljuje stražar medved. Tradicionalno gre za tibetanskega medveda, tako da je bil poseben tudi ogled tega medveda, saj ga redko kje vidiš v živalskem vrtu.

Nato pa smo krenili na sever, malo »falili« (avtokarta, navigacija in obvoz se nekako niso uskladili) in po treh urah prispeli na našo »finalno destinacijo« – Trutnov. Za čist avtobus je poskrbel izredno močan naliv, ki pa je ponehal par kilometrov pred mestom. Nastanitev v dijaškem domu in večerja sta dijakom sicer naredila domotožje, ampak spoznanje, da so nam nekatere samoumevne stvari lahko ponekod želja, bo ostalo v spominu dolgo časa.

Zjutraj smo ob lepem vremenu odšli v posebno mesto – skalno mesto. Gre za območje Sudetov oz. pogorja Krkonoši, kjer sta voda in veter v čvrste peščenjake zarezala globoke razpoke. Sprehod po območju sproža vprašanje o površini. Ali hodimo po soteski ali med skalnimi bloki? Gladke skalne gmote ustvarjajo posebne vtise. Nekateri so povedali, da manjkajo samo še dinozavri in bi imeli »jurski park v živo«.

Sledilo je tipično češko kosilo, odličen golaž s knedlikom. Po kosilu smo preskusili znanja na simulatorjih strojne sečnje, potem pa v ZOO. Gre za nenavaden živalski vrt, ki je znan po afriških živalih, katere smo si ogledali iz prikolic. Močno terensko vozilo s prikolico sprejme do 30 ljudi in safari se lahko prične. Kljub nekoliko hladnemu vremenu, je bilo živali na pašnikih dosti. Da pa doživiš še nekaj razlitja adrenalina, čez prikolico potegnejo žično ograjo, potem pa v levjo kletko. Na prostem videti leva na dva metra sproža drugačne občutke kot če je daleč za rešetkami.

Hitro je minilo in zjutraj je sledil še hiter ogled šole in avtobus je pričel z daljšo vožnjo proti Brnu. Glede na to, da številni dijaki prihajajo iz kmetij, bi bil izpust ogleda tovarne oz. muzeja Zetor kar huda napaka. Zanimiv krajši ogled je izvabil kar nekaj nasmeha na obraze. Nato pa je sledila daljša pot domov preko Dunaja in Gradca. Postanek na Šentilju je bil smešen, saj smo se morali najprej spomniti, da lahko kavo naročimo po slovensko.

Ekskurzija se je po občutkih učiteljev končala uspešno in upam, da so tudi dijaki videli ekskurzijo kljub nekaj težavam kot zelo dobro.

Gregor Češarek, vodja ekskurzije