Koledar dogodkovNovice

European Forsters’ Competition in Nordic Skiing (EFNS) 2015

Od 12. do 16. 1. 2015 je v Lenzerheide v Švici potekalo Evropsko gozdarsko tekmovanje v nordijskem smučanju – European Forsters’ Competition in Nordic Skiing (EFNS) 2015.

Tekmovanja so se iz SGLŠ Postojna udeležili dijak Jaka Marolt in učitelji Franc Ivančič, Marijan Černigoj ter Milan Gornik. Tekmovali smo v smučarskem teku v prosti in klasični tehniki. Starejše kategorije so morale med tekom opraviti tudi streljanje in morebitne kazenske kroge.

Jaka Marolt je dosegel tako v klasični kot prosti tehniki 2. mesto. Franc Ivančič je bil v svoji kategoriji v klasični tehniki 66., v prosti tehniki pa 43. Marijan Černigoj je bil v svoji kategoriji v klasični tehniki 61. Milan Gornik je bil v svoji kategoriji v klasični tehniki 15., v prosti tehniki pa 9.

Poleg posamičnega nastopa na tekmovanju smo se udeležili tudi teka štafet, ki šteje 4 tekmovalce. Vsak je odtekel 8 km krog. V 1. slovenski moški ekipi sta nastopila dijak Jaka Marolt in učitelj Milan Gornik (skupaj z dvema gozdarjema). Zasedli so 12. mesto med več kot 100 štafetami. V teku se je izkazal Jaka Marolt, ki je v prvi predaji predal kot 7. Franc Ivančič je nastopil za 2. slovensko moško ekipo štafete, učitelj Marijan Černigoj pa je tekel v 3. slovenski moški ekipi štafet.

Poleg tekmovanja smo se udeležili tudi strokovnih gozdarskih ekskurzij in si tako ogledali znamenitosti kraja Lenzerheide in okoliških krajev. V sklopu strokovnih ekskurzij smo si ogledali gozdarsko šolo Maienfeld, problematiko reševanja plazov, predelavo ¨gorskega¨ lesa (resonančni smrekov les) in pravljično vas Heididorf iz romana Heidi. Preko predstavitve gozdarske šole Maienfeld smo spoznali njen izobraževalni proces gozdarske in lesarske smeri. Tam smo si ogledali tudi prikaz obdelave lesa z robotom, s katerim izdelajo različne lesene izdelke (npr. drevak, očala, maske, sani …). Šola daje pri izobraževanju v gozdarski stroki velik poudarek na sonaravno gospodarjenje z gozdovi.

Učitelj praktičnega pouka Franc Ivančič