Koledar dogodkovNovice

Izobraževanje iz arboristike v Veliki Britaniji

Učitelja gozdarstva Josip Maljevac in Andrej Čeč sva se udeležila izobraževanja v angleškem Crawley-u, ki je potekalo v prvem tednu decembra. Že takoj ob prihodu na »Otok« naju je pozdravilo angleško vreme, ki naju je spremljalo do odhoda. Kljub vsemu je izobraževanje potekalo nemoteno; tam so namreč vajeni dela v neprestani vlagi in blatu.

Izobraževanje je potekalo v treh sklopih: Prvi sklop je bila prva pomoč; ta je bila prilagojena za delo v gozdu in v krošnjah dreves. Predaval je “stari maček” reševanja, ki je dolgo služboval tudi v kraljevi vojski. Drugi sklop je bil sečnja debelih dreves. Oba sva kmalu opazila, da naša rutina ne bo dovolj za zahteve s področja varnosti. Varnost je tam dosti bolj posvečena delavcu, malce manj pa varnosti okolice, ampak tudi te ne zanemarjajo. Tretji sklop je bilo delo v krošnjah dreves; in to dreves, o katerih lahko kar se tiče urejenosti in estetike v Sloveniji le sanjamo. Delali smo na robu parka, v katerem rastejo tudi številni šampijoni. Če smo iskreni, imajo Britanci tudi v parkih, ki nimajo najlepših dreves na otoku drevesa, ki so neverjetno lepa. Področje obrezovanja jemljejo smrtno resno, kaj hitro namreč opaziš, da jih z napačnim rezom razjeziš. Imajo res neverjeten odnos do tega dela.

Če strnem vtise: bil je super teden, v sodelovanju s super ljudmi, ki vedno poskrbijo, da se dela v dobrem vzdušju, obenem pa nesebično delijo svoje znanje in izkušnje.

Andrej Čeč