Koledar dogodkovNovice

Lesariada 2015

21. lesariado, tradicionalno tekmovanje lesarskih šol, je letos organizirala Srednja lesarska šola iz Ljubljane. Tekmovanja se je udeležilo 11 lesarskih šol iz Slovenije: ŠC Ljubljana (Srednja lesarska šola), ŠC Slovenj Gradec (Srednja šola Slovenj Gradec in Muta), ŠC Novo mesto (Srednja gradbena in lesarska šola), Gimnazija in srednja šola Kočevje, ŠC Škofja Loka (Srednja šola za lesarstvo), ŠC Nova Gorica (Strojna prometna in lesarska šola), Lesarska šola Maribor, Srednja poklicna in tehniška šola Murska Sobota, Zavod za gluhe in naglušne Ljubljana, ŠC Krško – Sevnica (Srednja šola Sevnica) in Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna.

Šole na lesariadi sodelujejo s 30 do 40 tekmovalci in njihovimi mentorji, nemalokrat se jim pridružijo tudi navijači.

Naši dijaki so tekmovali v vseh sedmih disciplinah:

  • ročna obdelava lesa (Jaka Marolt, Patrik Valenčič, Miha Čoklj-Šebalj, Martin Kocjan),
  • izdelovanje intarzije (Blaž Strle),
  • prepoznavanje lesa (Matic Hrs, David Jesenko, Jan Pirih, Patrik Oblak),
  • namizni tenis (Dodič Domen, Aleks Vidmar),
  • ulična košarka (Matic Palčič, Matej Valenčič, Binak Nošaj, David Pušonjić),
  • fotografiranje (Blaž Strle) in
  • družabne igre (Uroš Rigler, Gal Lipovec, Žan Česnik).

Posamezna mesta disciplin se točkujejo po uvrstitvah ekip šol, skupna uvrstitev pa je seštevek točk vseh disciplin. Blaž Strle je s svojimi fotografijami dosegel najboljše 1. mesto. Uroš Rigler je bil zelo spreten na kolesu, Gal Lipovec pri ciljanju, Žan Česnik je bil spreten pri vijačenju in sestavi predala, skupno so kot predstavniki družabnih iger dosegli 3. mesto. Nasprotniki naših košarkarjev so priznali, da so bili naši trije fantje izredno borbeni. Prav tako sta Domen Dodič in Aleks Vidmar neumorno utrujala sotekmovalce drugih šol. Pri izdelavi lesne vezi, panoge ročna obdelava lesa, je točke določal čas in ocena članov komisije za natančnost izdelave posameznega tekmovalca. Disciplina prepoznavanje lesa je bila sestavljena iz treh ovrednotenih delov: predstavitve in izdelave izdelka domačega kraja, sestava sestavljenke različnih lesov in odgovori na 120 vprašanj uvrščenih k latinskim imenom drevesnih vrst. Prav v slednjem so bili Matic Hrs, David Jesenko, Jan Pirih najuspešnejši.

Skupna  uvrstitev vseh disciplin SGLŠ Postojna je bilo 7. mesto.

Ne glede na srečo, znanje in razvrstitev tekmovalcev so zmagovalci vsi, saj je dan minil v znamenju športa, zabave in lesarstva.