Novice

Razlaga o umiku kunčje družine iz Parka mladosti

V SGLŠ Postojna je bila v okviru kmetijskega krožka v park naseljena kunčja družina. Zadnje dni se je razvila bolezen. V nadaljevanju je strokovno razlago pojava in razvoja bolezni razložila mentorica kmetijskega krožka v SGLŠ Postojna.

Sem Tamara Urbančič, mentorica kmetijskega krožka v SGLŠ Postojna in odgovorna za naselitev kuncev v parku šole.

Dijaki zelo lepo skrbijo za kunce, vendar se je res, na veliko žalost nas vseh, zgodila bolezen: zboleli so za  kokcidiozo. Nekaj kuncev je kljub zdravljenju poginilo (dobili so injekcijo + zdravilo v vodo za pitje). Bakterije kokcidije so prisotne v črevesju vseh kuncev, problem bolezni se pojavi, ko se preveč razmnožijo. Do prevelikega razmnoževanja pride zaradi stresa: bodisi prehitre menjave hrane (iz suhe na zeleno), zaradi nenadne odtegnitve mladičev od matere in zaradi prehoda na zeleno krmo pa tudi zaradi drugih vzrokov.

V našem primeru so bili velik vzrok stresa sprehajalci s psmi, ki so hodili gledat mladičke, ko so prišli iz gnezda. Pri tem so pse pripeljali tik do mreže, ali celo v enem primeru dali mladička psu povohat.  Pri tem je mladiček padel na tla, pes ga je zgrabil … mati kunka je vse to gledala.

Zaradi takih in podobnih za kunce stresnih situacij so dijaki kunčnik umaknili za dijaški dom, da je bil manj na očeh. Vendar žal prepozno …

Sedaj se kunci zdravijo, menjali smo krmo, menimo, da do poginov ne bo več prihajalo, ker naj bi zdravilo že prijelo. Vsak dan (kot vedno) dobijo svežo vodo in popolno krmno mešanico z vsemi vitamini, dijaki jim čistijo kletko, preprečili so tudi dostop do trave.

Kokcidioza je pri kuncih dokaj pogosta bolezen, ki se prenaša le med kunci in marsikateri rejec je že obupal ali opustil rejo za nekaj let. Odrasli osebki redko zbolijo. Sicer pa o tej bolezni veliko piše na spletu. Ko kunci ozdravijo, jih bomo preselili na lokacijo, kjer bodo imeli obiskovalci dostop le v spremstvu dijakov in seveda, obvezno brez psov.

To je zelo težka preizkušnja tudi zame in za dijake, ki so jim kunci res pri srcu.