Koledar dogodkovNovice

RAZSTAVA FOTOGRAFIJ GOZDNEGA NADZORNIKA

V avli Srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni smo 5. maja ob 19. uri odprli razstavo fotografij Francesca Caldarta, gozdnega nadzornika v 30. letih preteklega stoletja.

Za fotografa je fotoaparat orodje, s pomočjo katerega pripoveduje zgodbe. In tudi razstava, ki bo na ogled do konca maja v avli Srednje gozdarske in lesarske šole v Postojni govori svojo zgodbo: s starimi fotografijami gozdnega nadzornika v Julijski krajini v 30. letih prejšnjega stoletja lahko podoživimo območja in ljudi, ki bi jih čas sicer pozabil. Na fotografijah so gozdovi, drevesa, pašniki, obdelovalne površine, živali, votivne kapelice, oglarske kope, vodnjaki in prikaz pridobivanja lesa iz notranjskih in primorskih gozdov. Caldartova družina je Deželni gozdni straži podarila njegov fotografski arhiv, ki šteje 424 fotografij, na razstavi je na ogled postavljenih približno 50.

Ob otvoritvi razstave je zbrane nagovoril podžupan občine Postojna Andrej Berginc, ki je ravnateljico SGLŠ Postojna Cvetko Kernel povezal z Didaktičnim učnim centrom iz Bazovice, kjer se je razstava rodila. Na otvoritvi, ki se je je udeležil tudi župan občine Postojna Igor Marentič, je Berginc povedal, da občina že nekaj časa sodeluje z Bazovico in se dogovarja o skupnem čezmejnem sodelovanju, razstava pa je le eden od plodov sodelovanja. Razstave se je udeležil tudi dr. Janez Krč, predstojnik oddelka za gozdarstvo na Biotehniški fakulteti v Ljubljani.

Na odprtju razstave smo sodelovali Anastasia Purič in Diego Masiello iz Didaktičnega učnega centra iz Bazovice, dr. Dragica Čeč, ki je poskrbela za zgodovinski oris meščanskega in podeželskega življenja v 30. letih preteklega stoletja v Postojni, s pomočjo glasbe, pesmi, plesa in zgodbe pa so nas v čas nastanka fotografij popeljali Otroci iz Majlonta in družinski trio Volk folk, ki nadaljuje godčevsko in pevsko tradicijo svojih prednikov iz Velike Bukovice. Na kulinarično popotovanje v čas naših babic so nas popeljale kuharice iz kuhinje Srednje gozdarske in lesarske šole. Program je povezovala Tadeja Premrov.

Ob koncu razstave se je Didaktični učni center iz Bazovice ravnateljici Cvetki Kernel simbolično zahvalil za gostoljubnost in lep večer v Srednji gozdarski in lesarski šoli.

Slika vedno pove več kot tisoč besed, zatorej vabljeni na razstavo v avlo SGLŠ Postojna do konca maja.