Koledar dogodkovNovice

Razstava gob

V okviru pouka pri modulu ekologija gozdnega prostora se je učitelj Gregor Češarek z dijaki 4. a (gozdarski tehnik) v ponedeljek odpravil na vodeno razstavo gob, ki kraljujejo v naših gozdovih. Razstavo je pripravil Postojnčan Jožef Podboj,  determinator svetovalec, s pomočjo Turističnega društva Podgura, ki je pretekli vikend Pod kozolcem Pri Toplarju pripravilo tradicionalno prireditev Gobarska sobota in Jesen v Podguri.

Gospod Podboj nas je vodil skozi različne tematske sklope gob. Gobe so bile razvrščene glede na tip trosovnice in tip trosnjaka. Najprej smo si ogledali lističarke, ki so najpogostejša skupina gob pri nas. Med njimi smo spoznali tudi najbolj strupene gobe z zeleno mušnico na čelu. Sledila je razlaga o gobah cevarkah med katerimi najdemo številne užitne gobe. Med njimi je tudi najbolj znana goba – jurček. Za konec je sledila skupina ostalih gob, ki imajo trosovnico bolj ali manj neužitno zaradi olesenelosti. Je pa ta skupina gob v zadnjem času zelo pomembna zaradi določenih snovi, ki jih v farmaciji uporabljajo za izdelavo zdravil. Nekatere delujejo preventivno, druge zaviralno. Določene vrste so se izkazale tudi kot uspešna zdravila pri lajšanju ali zdravljenju hujših oblik bolezni kot je rak ipd.

Razstavo smo zaključili s seznanitvijo pravilnega nabiranja gob, saj je nabiranje gob zakonsko urejeno. Nepravilno nabiranje pomeni prekršek,  hkrati pa je lahko tudi zdravju škodljivo, saj se npr. gobe v zaprti plastični vrečki pričnejo hitro kvariti in kot take kljub užitnosti povzročijo želodčne težave. Torej v gozd po gobe, s košaro in nožkom, naberemo samo tiste, ki jih poznamo in ki so seveda užitne, očistimo pa jih na licu mesta. Nikoli več kot 2kg.

Za konec smo se okrepčali s pravkar posušenimi krhlji jabolk iz tamkajšnje sušilnice sadja..

Gregor in Nastja