DogajaKoledar dogodkovNovice

Strokovna ekskurzija “Predelava lesa”

V četrtek, 18. 1. 2108, so si udeleženci ekskurzije – 4. letnik programa ‘gozdarski tehnik’ in 1. letnik programa ‘gozdarstvo in lovstvo’ najprej ogledali proizvodnjo izdelave vlaknenih plošč v tovarni Lesonit d.d. v Ilirski Bistrici. Strokoven ogled je vodil v.d. direktorja Egon Bratuž. Vodenje se je pričelo na skladišču surovine, nadaljevalo z vhodnim sekalnikom, spremljanjem sekancev na skladišče, nato pa nadaljevalo do razvlaknjevanja in končnega nadzora linije natrosa ter stiskanja plošč MDF 8 mm, brušenja in  skladiščenja plošč.

Po skupnem fotografiranju in zahvali direktorju, smo mrzlo jutro pogreli z vabilo dijaka Benz Andreja na čaj in kavo pri njemu doma. Tu so nas pričakali njegovi domači in nas sprejeli v svoj dom.

Ekskurzijo smo nadaljevali v Pivki z ogledom primarne predelave hlodovine na Žagi Marinčič. Lastnika Janez Marinčič in Vida Marinčič sta nam predstavila razrez hlodovine s polnojarmenikom, manipulacijo in skladiščenje žaganega lesa.

Ogled proizvodnje izdelave pelet smo si ogledali v sosednji stavbi podjetja Enerles d.o.o.. To podjetje je ustanovilo Gozdno gospodarstvo Postojna skupaj z italijanskim partnerjem, s ciljem predelave in energetskega izkoriščanja lesne biomase in je eden večjih proizvajalcev peletov v širši regiji. Seznanili so nas s postopki proizvodnje pelet, od vhodne surovine do pakiranja pelet.

Ugotovili smo, da je vsem videnim predelovalcem lesa skupen primanjkljaj dobave in zagotovitev zalog vhodne surovine, hlodovine.

Iz Pivke smo se odpeljali v Planino na ogled proizvodnje lesenih oken k družinskemu podjetju Okna Šemrl d.o.o. Mizarstvo Šemrl je družinsko podjetje v zasebni lasti. Njegove korenine segajo v leto 1895. Odtlej se družinska tradicija nadaljuje preko štirih rodov do danes, sedaj pa ga že drugo desetletje uspešno vodi Franci Šemrl. Proizvajajo številne profile in tipe oken, ustrezne tudi za nizko energetsko gradnjo. Poleg lesenih oken proizvajajo tudi lesena vrata. Predstavili so nam proizvodnjo lesenega okvirja oken, linijo površinske zaščite in končno zasteklitev z namestitvijo tesnil.

Po ogledu in zahvali smo jo mahnili preko poplavljenega planinskega polja proti Postojni.