DogajaKoledar dogodkovNovice

Teden otroka

Teden otroka je projekt Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki se vsako leto začne prvi ponedeljek v mesecu oktobru in traja 7 dni. V Tednu otroka se organizirajo različni prostočasni in razvedrilni programi za otroke v vseh večjih krajih po Sloveniji. Teden otroka temelji na obeleževanju Svetovnega dneva otroka, ki ga je leta 1956 priznala Generalna skupščina Združenih narodov, Mednarodna zveza za varstvo otrok (I.V.C.W.) in Mednarodni fond za pomoč otrokom Unicef pa sta od leta 1957 skrbela za obeleževanje tega dne.

Letos poteka med 7. in 13. oktobrom pod naslovom “Naše pravice”. V ta namen je v avli SGLŠ Postojna pripravljena razstava, na kateri lahko izveste, katere so otrokove pravice. Ob tem vabimo vse dijakinje in dijake, da oddajo svoj glas v nabiralnik v avli šole na anketno vprašanje, ki se glasi: Ali je srednja šola PRAVICA, DOLŽNOST ali NADLOGA? Mnenja zbiramo do petka, 11. 10. 2019, v ponedeljek pa vam predstavimo rezultate.

Letošnji teden otroka je naslovljen po istoimenski pesmi Toneta Pavčka Naše pravice, ki naslavlja temo otrokovih pravic:

Pravica pravic je pravica živeti,
biti otrok za srečo rojen,
tata in mamo ob sebi imeti
in jima padati veselo v objem.

Lepa pravica je teči po trati
in ne biti kot trava teptan,
učiti se brati in biti med brati
enakovreden in spoštovan.

Rasti, kot rastejo jelke in bori,
poslušati pesmi, ne pokov granat,
in potem enkrat ob majniški zori
reči nekomu: IMAM TE RAD!

In še: biti duša v svetu brez duše,
majhna svetloba sredi velike teme,
ali vsaj kaplja v obdobju suše,
ne biti nihče, a OTROK, KI JE VSE!